Sestavine: 500 dag moke, sol, kvas, 2,5 dl mleka in vode, rumenjak, maslo, drobtine, sladkor, jabolka, marmelada.

Postopek: Ko je kvas v moki raztopljen in je začel vzhajati, začnemo dolivati mleko in mešamo, da dobimo gostejše testo. Pokrito testo vzhajamo dobro uro in ga nato z rokami oblikujemo v tri centimetre debel hlebec. Iz testa najprej izrežemo podolgovate štručke in nato iz njih izdelamo približno osem centimetrov dolge rombe. Še nekaj minut vzhajamo in nato štiri minute kuhamo v slanem kropu, vmes jih z vilicami obrnemo. Ko jih poberemo iz vode, jih z vilicami rahlo prebodemo. Zabelimo jih z na maslu prepraženimi drobtinami. Gluhe štruklje lahko postrežemo tudi kot prilogo mesnim jedem. Odlično se podajo k pečenim jabolkom, ki jim najprej odstranimo sredino s pečkami in muho. Pečemo jih v pečici, segreti na 160°C, približno pol ure. Odprtino nadevamo z domačo marmelado; slednja je lahko tudi okusna posteljica za gluhe štruklje.